Zingen Vol Zelfvertrouwen Met Een Ijzersterke Mindset

mindset Mar 16, 2021

Als zangers moeten we een ijzersterke mindset hebben, moeten we stevig in onze schoenen staan om vol zelfvertrouwen te kunnen zingen, maar hoe doe je dat, hoe kun je die negatieve stemmetjes in je hoofd een plaats geven en stil maken? Dat is waar we vandaag naar gaan kijken!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

 

Omgaan met negatieve stemmetjes in je hoofd

Eèn ding is zeker, die negatieve stemmetjes in je hoofd dat is je ego die tegen je praat om jezelf veilig te houden. Stemmetjes die zeggen;

je bent niet goed genoeg, wat ga jij nou op een podium doen, er zijn zo veel betere zangers dan jij, heb je wel eens gehoord hoe je klinkt,…”

Dit zijn allemaal stemmetjes die eigenlijk gemaakt zijn om ons veilig te houden. Eigenlijk is het een goed teken wanneer je deze stemmetjes hoort, want dat wil zeggen dat je iets buiten je comfortzone gaat doen.

Kun je daarin falen? (ik geloof sowieso niet in falen, je gaat er iets uit leren als het niet gaat zoals je zou willen dat het gaat) Maar ja, dat kan. Kun je er succesvol in worden? Ja, dat kan ook. Je hebt altijd twee mogelijke uitkomsten. Vandaag gaan we proberen die negatieve gedachten en stemmetjes een plek te geven. Hoe doe je dat?

Hoe zing je vol zelfvertrouwen?

We gaan met een voorbeeld beginnen. Stel dat je denkt: ‘Ik ben niet goed genoeg, ik kan niet goed genoeg zingen,’ die gedachte komt vaak bij ons op, omdat we onszelf gaan vergelijken. 

Het eerste wat je jezelf af kunt vragen als dit bij je opkomt is, is dat waar? Is het echt waar dat ik bijvoorbeeld niet goed genoeg ben om op een podium te gaan staan of om bij een koor te gaan zingen?

De meeste zangers gaan dan zeggen: Ja dat is waar. Als je dan een klein beetje verder gaat en iets dieper graaft en jezelf afvraagt of je 100% zeker weet dat het waar is, is daar meestal het antwoord; nee, niet 100%. Misschien wel 99,9%, maar heel vaak niet voor de volle 100%. En dat is waar het interessant wordt. 

Volgende vraag: ‘Hoe reageer je, hoe handel je, hoe sta je in het leven, als je gelooft dat je niet goed genoeg bent’?

Als ik daar een antwoord op zou moeten geven dan zou ik mijzelf heel klein houden, ik zou geen uitdagingen aan durven gaan. Ik zou die auditie niet durven te doen, want daar zou ik dan toch niet goed genoeg voor zijn en ik zou nooit in dat koor durven te gaan zingen, want ook daar ben ik niet goed genoeg voor. Maar dat is mijn persoonlijke mening, ik vraag het aan jou. Hoe zou jij in het leven staan als je zulke negatieve gedachten hebt?

Oke, nog een volgende vraag: ‘hoe behandel je jezelf als je dat gelooft dat je niet goed genoeg bent’?

Deze vraag hangt een beetje samen met de vorige. Ik zou daarop antwoorden; ik zou me heel klein voelen, minderwaardig en dat is niet echt wat we willen! Dat brengt mij gelijk bij de volgende vraag.

Wat is een omkering van die gedachte’? Ik ben niet goed genoeg, kun je dit omdraaien? Laten we eens kijken: Ik ben wel goed genoeg! Dat is een hele andere manier om ernaar te kijken. 

Dan kom ik bij mijn laatste vraag: ‘Kun je een voorbeeld geven waarom deze nieuwe opvatting, “ik ben wèl goed genoeg”, waar zou kunnen zijn

Een voorbeeld dat ik zou kunnen geven is dat mijn vrienden zeggen dat ik goed kan zingen en ik heb wel eens op een podium gestaan en de mensen zijn niet weggelopen! Dus kun je een voorbeeld geven waarom dat eventueel waar zou kunnen zijn als je dat om zou draaien. 

Als je al die vragen eens zou doorlopen en de gedachten die je hebt, zou onderzoeken door middel van die vragen, dan kun je soms op een heel ander perspectief uitkomen. Ik merk dat mij dat enorm heeft geholpen om anders naar zaken te gaan kijken en om met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan en te zingen.   

Zingen

Dit kunnen we ook in een lied gaan steken. Ik heb een lied uitgekozen van Lauren Daigle, “You Say”, echt een prachtig lied! De tekst past super bij wat we net hebben besproken: vol zelfvertrouwen zingen aan de hand van een sterke mindset. Het gaat als volgt:

⏩ Luister maar, spoel de video door naar minuut 8:33 

Lied: “You Say” van Lauren Daigle

I keep fighting voices in my mind that say I’m not enough,
Every single lie that tells me I will never measure up.
Am I more than just the sum of every high and every low,
Remind me once again just who I am because I need to know.

You say I am loved when I can’t feel a thing,
You say I am strong when I think I am week,
And you say I am held when I am falling short,
And when I don’t belong, oh You say I am Yours.

And I believe, 
Oh, I believe.
What You say of me, 
I believe

Het eerste stuk is vol onzekerheden, al die stemmetjes in het hoofd die zeggen dat je niet goed genoeg bent, dan komt het refrein waarin vertelt wordt dat je wel goed genoeg bent en in het laatste stukje komt dat je het gelooft en in jezelf gelooft! 

Prachtig he, dus ook in de muziek kunnen we aan onze mindset werken en proberen om die stemmetjes weg te halen, een plek te geven en iets nieuws te gaan geloven.  

Als je het liedje kent dan zing maar mee, als je liever luistert is dat ook helemaal goed.

⏩ Spoel door naar minuut 11:44 om mee te doen!

Mooi, mooi, mooi!! Dat verdient een virtuele high five! Als je mij een high five teruggeeft, zet dan een 5 in de comments!

Ik hoop dat je dit heel inspirerend vond, dat dit je helpt om vol zelfvertrouwen te gaan zingen aan de hand van een ijzersterke mindset!

Deel het zeker met vrienden en familie waarvan je denkt dat zij hier veel waarde uit zouden kunnen halen.

P.S: Wil je meer te weten komen over zingen vol zelfvertrouwen? Check hier een andere video over dit onderwerp!