Vocal Workout: Luid Zingen

vocal workout Feb 23, 2021

Vind je dat je te stil zingt en wil je graag luid zingen en die hoge krachtige noten zonder spanning kunnen zingen? Dan is deze vocal workout zeker iets voor jou!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Oefening 1: zingen met “twang”

Het eerste dat we nodig hebben om met veel kracht te kunnen zingen is Twang.

Wil je meer weten over Twang, klik dan hier!

We gaan een oefening doen en de enige tekst die je hoeft te onthouden is Yeah, Yeah, Yeah.

⏩ Doe je mee? Spoel de video door naar minuut 1:25. 

Denk erom, het mag zo lelijk klinken als je maar kunt, als een echte heks! Vind je het niet lelijk genoeg, doe de oefening dan gerust nog een keer. 

Dit is het eerste ‘ingrediënt’ dat je nodig hebt voor meer kracht en volume in je stem.

Oefening 2: het activeren van het “kuchspiertje”

Het “kuchspiertje” is geen officiële term, deze term heb ik zelf bedacht. Uiteraard heb ik hier ook al eerder een video over gemaakt, je vind deze hier terug.

Waar zit dat “kuchspiertje” eigenlijk? Wel, als je je vinger tegen je navel houdt en je hand daaronder legt, voel je dat deze plek onder je hand naar voren gaat als je gaat kuchen. Dat is onze steun, als deze spier niet actief is tijdens het zingen, dan valt onze klank ineen. Laten we het eens gaan oefenen.

⏩ Spoel door naar minuut 2:57 om mee te doen!

Het is tijdens de oefening de bedoeling dat je buik de hele tijd op en neer gaat, we geven onze buikspieren echt een workout! We doen het nog een keer.

⏩ Spoel door naar minuut 3:16 om mee te doen!

Oefening 3: de glottale en luchtige aanzet

Bij de glottale aanzet hoor je een duidelijk en heldere O, bij het tegenovergestelde: een luchtige aanzet, wordt deze O iets afgezwakt en klinkt deze zachter. Bij deze oefening gaan we voor de glottale aanzet. Laten we het eens oefenen samen, doe je weer mee?

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:57

Nu komen we op het moment dat we al deze 3 ingrediënten samen gaan voegen in een lied, dus zowel de twang, als het kuchspiertje als de glottale aanzet. Ik gebruik hiervoor het lied Safe Tonight, je kent deze vast.

Oefening 4: luid zingen

Het liedje dat we gaan zingen gaat als volgt:

“Safe tonight,
Fight the break of dawn. 
Come tomorrow
Tomorrow I’ll be gone

We gaan proberen de twang erin te steken, probeer hier een goede balans in te vinden zodat het ook nog mooi blijft klinken.

Ook gaan we het kuchspiertje activeren bij iedere keer dat we ademhalen, voel dat je je buikspieren aantrekt en als laatst gaan we de glottale aanzet op de “I’ll be gone” toepassen. De focus is hier: volume. Het is tijd om luid te gaan zingen 🤩

Daar gaan we!

⏩ Spoel de video door naar 6:19 en zing mee!

Yeah, wat goed! Dat verdient een virtuele high five! Zet maar een 5 in de comments als je mij een high five teruggeeft! 

Ik hoop dat je luid, maar toch gezond hebt kunnen zingen en dat je hier veel waarde uit hebt kunnen halen!

Tot volgende week!