Vocal Workout: Je Bereik Uitbreiden

zangtechniek Jul 04, 2023

In de aflevering van vandaag krijg je van mij een vocal workout die je elke dag kan doen om je stembereik uit te breiden, meer kracht in je stem te krijgen, en met meer ontspanning te kunnen zingen!

Ik zeg jou nu al: door deze oefeningen één keer te doen zal je wel een beetje resultaat hebben, maar het is pas door hem vaker te doen dat je echt een verschil zal merken. 

Vergelijk het met naar de fitness gaan: ik kan één keer gaan fitnessen en de volgende dag wat spierpijn hebben, maar ik kan ook om de twee dagen gaan en merken hoe mijn buikspieren veel strakker zijn geworden. Met deze vocal workout is het net hetzelfde.

Ik wil je daarom uitdagen om deze vocal workout de komende twee weken minstens om de twee dagen te doen. En laat mij na die twee weken zeker weten hoe dat jouw stem heeft beïnvloed, en welke positieve effecten je hebt ondervonden - want het kan enkel maar positieve gevolgen hebben als je je stem op deze manier gaat trainen.

Dat is ook wat de beginnende zanger onderscheidt van de zelfzekere, getrainde zanger. Beginnende zangers vinden een vocal workout en doen die één keer en gaan dan op naar de volgende. Terwijl zelfzekere, getrainde zangers die vocal workout zullen blijven herhalen tot ze die technieken volledig beheersen. Aan jou om te kiezen van welke groep jij deel wilt uitmaken.

Laten we erin vliegen!

 

Oefening 1: stembanden stretchen

We beginnen met een oefening die onze stembanden een zalige, kleine stretch geeft. Dat doen we door onze lippen op elkaar te laten trillen. Als dat niet lukt, kan je altijd je vingers in je mondhoeken zetten. Duw je mondhoeken niet helemaal naar achter, maar ook niet helemaal naar voor, maar zoek een punt ergens het midden. 

Als het niet lukt, heeft het vaak ook te maken met ademsteun, dus dan raad ik je zeker aan deze vocal workout eens te bekijken.

>> Ga naar minuut 2:07 in de video voor deze eerste oefening.

 

Oefening 2: klank laten “openvallen”

We gaan nu hetzelfde doen, maar op de bovenste noot laten we onze klank “openvallen”. Het kan zijn dat je stem dan alle kanten uitschiet, maar laat het maar gebeuren, dat kan geen kwaad. Hoe vaker je deze oefening zal doen, hoe makkelijker het zal gaan. Dit is een geweldige oefening om je mixed voice te activeren.

>> Ga naar minuut 3:29 in de video voor deze tweede oefening.

 

Oefening 3: borststem activeren met ‘vocal fry’

In deze derde oefening gaan we onze borststem activeren en er vooral kracht in steken met ‘vocal fry’. Weet je niet wat dat is, bekijk dan zeker deze video. Als het je niet lukt die ‘vocal fry’ aan te zetten, kan je ook twee glottale aanzetten ervoor zetten. 

>> Ga naar minuut 4:54 in de video voor deze oefening.

 

Oefening 4: ‘twang’ toevoegen

Nu onze borststem geactiveerd is, gaan we er wat ‘twang’ aan toevoegen. Op die manier creëren we meer kracht in onze stem.

>> Ga naar minuut 6:34 in de video voor deze oefening.

 

Oefening 5: kopstem activeren

Laten we nu naar het andere uiteinde van het spectrum gaan en onze kopstem activeren. Met een heel gewone ‘jooehoeee’ gaan we heel ontspannen van noot naar noot glijden. En je mag hem heel opera-achtig en dramatisch maken!

>> Ga naar minuut 7:18 in de video om je kopstem te activeren.

 

Oefening 6: kracht toevoegen

Nu gaan we ook in onze kopstem die kracht activeren door er scherpte aan toe te voegen. Dat doe je door je mond heel breed te maken, een beetje als een ‘creepy smile’. 

Let erop dat je ook bij de hogere noten je stem scherp houdt! Sommige zangers hebben namelijk de neiging om bij hoge noten de scherpte te laten vallen, waardoor er wat lucht door komt. Dat willen we uiteraard niet.

>> Ga naar minuut 8:06 in de video voor deze oefening.

 

Oefening 7: borststem + kopstem

In deze laatste oefening gaan we de twee stemregisters, borst- en kopstem, combineren. Dat doen we door van borststem naar kopstem te gaan, en terug. Het enige wat je moet onthouden, is de tekst “Somewhere over the rainbow”. 

Door onze borststem- en kopstemspieren op deze manier te laten samenwerken, ontwikkelen we onze ‘mixed voice’. Het is dus belangrijk om niet in kopstem te blijven hangen, wat sommige zangers wel eens durven doen. Je moet dus opnieuw naar die borststem op het einde.

>> Ga naar minuut 9:35 in de video voor deze laatste oefening.

 

Geweldig! Na deze vocal workout verdien jij echt wel een virtuele ‘high five’!

 

Ik hoop dat je hebt gevoeld hoe deze oefeningen jouw stem, ten eerste, laten uitrekken om je bereik te vergroten, ten tweede kracht geven door ‘twang’ aan je borststem en scherpte aan je kopstem toe te voegen, en ten derde, hoe je ook je ademsteun hebt getraind, vooral met die laatste oefening. Dat is waar we nog een level hoger gaan, en waar we heel ontspannen kunnen zingen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Nu, deze vocal workout bestaat uit al wat gevorderde oefeningen. Ze zijn geweldig wanneer je al een beetje een zangtechnische basis hebt. Het is dus belangrijk om die basis al te hebben.

Mocht je die nog niet hebben, dan geef ik binnenkort een gratis workshop om jou die te geven, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer ik je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Mocht ik je daar niet zien, dan zie ik je hier heel graag over twee dagen terug, wanneer je deze oefening nog eens opnieuw en opnieuw en opnieuw doet!

Ik wil je bedanken om hier samen met mij weer een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf, want jij hebt de tijd vrijgemaakt om aan jouw stem te werken, dat is niet niks. Ik zie je heel graag volgende week terug!