Perfectie vs. Kwetsbaarheid Tijdens Het Zingen

mindset Aug 15, 2023

Ben jij er ook van overtuigd dat een nummer 100 procent perfect gezongen moet worden? Over die gedachte wil ik het vandaag hebben. Here we go!

 

 

Veel zangers waarmee ik samenwerk zijn er namelijk van overtuigd dat als je een nummer zingt, dat dat 100 procent perfect moet zijn. En meer nog, voor sommigen is het perfect zingen van een nummer zelfs belangrijker dan emotie te laten horen tijdens het zingen.

Dat is wel iets groot. Want uiteindelijk zingen we allemaal om een bepaald verhaal te delen, als een emotionele uitlaatklep. Maar hoe kunnen we dat doen als we zo vasthangen aan dat idee van het perfecte nummer zingen?

Het is een probleem waar veel zangers mee zitten, want we kunnen het niet allebei doen. We moeten een keuze maken. De vraag die we ons dus moeten stellen is: is het zo dat een nummer 100 procent perfect gezongen moet worden?

Ik snap ook wel van waar die gedachte komt. In ons dagelijks leven willen we altijd goed werk leveren. Dat komt ook voort uit onze opvoeding. Al van heel vroeg in onze schoolcarrière krijgen we punten. Als je toets goed was, kreeg je 10 op 10. In de kunsthumaniora kregen wij zelfs punten op onze kunst, wat ik altijd heel raar heb gevonden. Want hoe kan je nu punten plakken op kunst?

In elk geval, heel ons leven al krijgen we de boodschap ‘jij krijgt een 10 op 10’, of ‘jij zit in de beste groep’ of ‘jij wint een gouden medaille voor die turnoefening’. Je wordt m.a.w. de hele tijd aangemoedigd om het beste van jezelf te geven, om naar dat perfecte plaatje te streven.

 

Perfectie vs. emotie

Maar stel nu dat je naar een concert gaat, en er treden die avond twee zangers op. De eerste zanger zingt zangtechnisch alles perfect. Alle noten, alle krullen, ademhaling, mixed voice: alles is tot in de puntjes perfect afgewerkt. Echt iets om naar op te kijken.

De tweede zanger daarentegen kan jou iets laten voelen. Hij of zij laat zelfs bepaalde herinneringen bij jou naar boven komen, waardoor je misschien een traantje wegpinkt. Je krijgt kippenvel van die zanger, of die geeft jou de inspiratie en moed om dingen te gaan doen in je leven. Hij of zij was zangtechnisch niet perfect, maar je hebt wel emoties gevoeld.

Mijn vraag is nu: wie zal jou het meeste bijblijven van die avond? Zanger A die alles zangtechnisch perfect gezongen heeft, of zanger B die jou zo geraakt heeft?

Voor de meesten zal dat zanger B zijn. En dat is interessant. Want aan de ene kant zijn we ervan overtuigd dat alles perfect moet zijn, maar aan de andere kant is het de zanger die ons het meest geraakt heeft die ons het meeste zal bijblijven. Dus waar moeten we dan zelf als zanger naar streven?

 

Kwetsbaarheid

Ik wil je uitnodigen om het eens van een andere kant te proberen bekijken. Wat als je niet naar perfectie zou streven, maar naar… kwetsbaarheid. Jezelf kwetsbaar opstellen tegenover je luisteraar, en dat delen in een nummer. Want draait het echt om 100 procent perfect zingen, of wil je je kwetsbaarheid tonen?

Want als je je kwetsbaarheid niet wilt delen, en gefocust blijft op die perfectie, dan blijf je die illusie van perfectie nastreven. En zo blijf je zoeken naar iets wat heel ver weg lijkt, want het is vaak niet perfect.

Op die manier trap je in de val van het perfectionisme, en dat willen we niet. Dat is demotiverend, het zorgt er zelfs voor dat je je passie voor het zingen misschien helemaal kwijt raakt. Je legt jezelf heel veel druk op, wat dan weer voor burn-out, stress of vermoeidheid kan zorgen.

 

Uitmuntendheid

Kwetsbaarheid wil niet zeggen dat je niet je beste werk probeert af te leveren. Er is een verschil tussen perfectie en uitmuntendheid, of wat ze in het Engels zo mooi ‘excellence’ noemen. Als je je focust op ofwel ‘ik geef het beste van mezelf en ik stel me daarbij kwetsbaar op’, ofwel ‘ik mag geen fouten maken, het moet allemaal perfect zijn’; waar denk je dan dat je het meeste resultaat mee zal boeken?

Persoonlijk denk ik het eerste: jezelf kwetsbaar durven en kunnen opstellen, gecombineerd met het beste van jezelf geven. Streven naar uitmuntendheid, zodat je weet ‘ik heb het beste van mezelf gegeven vandaag’.

Ik wil je dus uitnodigen om deze week die kwetsbaarheid te gaan opzoeken. Hoe voelt het voor jou om die illusie van de perfecte song aan de kant te schuiven en een nummer te zingen waarin je je kwetsbaarheid laat zien en toch het beste van jezelf geeft?

Dat is uiteraard een zoektocht, want voor iedereen zal dat er anders uitzien. Maar ik ben wel heel erg benieuwd naar wat jou dat bijbrengt, focussen op kwetsbaarheid en uitmuntendheid in plaats van perfectionisme. Probeer het eens, en laat mij zeker iets weten! Per mail, via Instagram of Facebook, maakt niet uit.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek'

Om jezelf kwetsbaar op te stellen en op die uitmuntendheid te focussen is het natuurlijk belangrijk dat je je stem goed kan controleren. Anders is het moeilijk om het beste van jezelf te geven. En je stem controleren begint, zoals je ondertussen weet, bij een goede zangtechniek.

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf, want je hebt net de tijd genomen om te werken aan je ontwikkeling als zanger! Je hebt jezelf die ‘me-time’ gegeven, dus bedank jezelf daar maar voor. Ik zie jou alleszins heel graag volgende week terug. Tot dan!