Als Zanger Leren Omgaan Met Het "Minderwaardigheidsgevoel"

mindset Oct 04, 2022

Worstel jij soms ook met het gevoel dat je “niet goed genoeg” bent? In de aflevering van vandaag leer ik hoe je hiermee kan omgaan.

 

Veel zangers, vooral zij die net zijn begonnen, hebben vaak het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. “Ik zing nog niet zoals Adele of Ariana Grande”, denken ze dan. Misschien herken je dit ook bij jezelf?

Maar deze gedachte belemmert ons om werkelijk vrijheid te ervaren tijdens het zingen en om te kunnen groeien als zanger.

Want een fout die de beginnende zanger maakt is zich verstoppen. Hij of zij zal zich snel in zijn of haar schulp terugtrekken, in een hoekje waar niemand hem of haar kan zien. 

Dat verstoppen is vaak ook een gevolg van zich vergelijken met andere zangers of zangeressen. Zo had ik een paar maanden geleden iemand die voor de eerste keer bij mij een 1-op-1 coachingsessie volgde. Samen zongen we een nummer van Bart Peeters. Die persoon had de sessie heel goed afgewerkt, maar op het einde zei hij: “Ja, het was goed, maar het was toch nog niet hetzelfde als Bart Peeters.” 

Dit is het perfecte voorbeeld van een beginnende zanger die zichzelf vergelijkt met iemand die al jaren ervaring heeft, iemand die een heel ander pad heeft bewandeld. En dit is uiteraard het allerlaatste wat je moet doen als zanger (en best helemaal niet).

Wat een beginnende zanger ook doet, als hij of zij een fout zingt, is dat ook zien als een fout, in plaats van een les om uit te leren. Dat versterkt dan weer de gedachte dat hij of zij niet goed genoeg is. Een fout is dan een bevestiging van zijn of haar overtuiging dat hij of zij niet goed genoeg is.

Ten slotte zal een beginnende zanger ook verkeerdelijk denken dat hier niets aan valt te veranderen.

 

De Zelfzekere Zanger

Als we die fouten niet meer zouden maken, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor ons open. Dan bevinden we ons in de wereld van de zelfzekere muzikant.

De zelfzekere muzikant ervaart vrijheid tijdens het zingen. Hij of zij ziet fouten niet als een bevestiging dat hij of zij het niet kan, maar als een kans om te leren. Bovendien wijst fouten maken er hem of haar op dat hij of zij iets doet wat buiten zijn of haar comfortzone ligt, wat er dan weer op wijst dat hij of zij aan het groeien is.

Deze muzikant zal zichzelf ook niet vergelijken met andere zangers, maar kijkt enkel naar zichzelf. Hij of zij zal niet kijken of een nummer net zo goed gezongen is als Adele of Beyoncé. De zelfzekere muzikant zal daarentegen kijken of een opname van vandaag beter of slechter is dan een opname van zes maanden geleden, en of hij of zij stappen vooruit heeft gezet.

Ten slotte zal de zelfzekere muzikant zijn of haar waarde niet laten afhangen van zijn of haar vaardigheden. Wanneer hij of zij een fout maakt of een nummer niet goed gezongen heeft, zal hij of zij daar niet uit concluderen dat hij of zij als persoon slecht is. De zelfzekere muzikant kan hier perfect het onderscheid in maken en ziet dat beide los staan van elkaar.

 

Stappenplan

Maar hoe geraken we nu in die wereld van de zelfzekere muzikant?

 

Stap 1: geloof in verandering

De eerste, maar o zo belangrijke stap, is geloven dat je hier verandering in kan brengen. Dit is het innerlijke werk waar het ook in de Zing Je (Zelf) Vrij formule over gaat. Het vormt daarin ook niet voor niets één van de vier pijlers, want als je mindset niet goed zit, heeft het geen zin om hierop verder te bouwen. Deze mindsetverandering kan ik jou dus helaas niet opleggen, het is iets wat je zelf moet voelen en geloven. 

 

Stap 2: jouw vaardigheden ≠ jouw persoon

Nu je gelooft in die verandering, is het belangrijk om in te zien dat jij als persoon niet samenvalt met jouw vaardigheden. Een fout maakt van jou geen slecht persoon. Want het is niet omdat je nog niet de beste zanger ter wereld bent, dat je niet al de beste persoon ter wereld bent. 

Je kan dit ook buiten het zingen toepassen. Stel dat je op het werk een fout maakt of iets verkeerd doet, wil dat dan ook zeggen dat jij als persoon een totale mislukkeling bent? Nee toch?

Het feit dat je hart aan het kloppen is, wil al zeggen dat je het allemaal waard bent. Het feit dat je hier op deze aardbol rondloopt, wil zeggen dat jij er mag zijn, dat jij gezien en geliefd mag worden. Dat heeft niets te maken met hoe je handelt en wat je wel of niet goed kan. Dat is een belangrijk onderscheid. 

 

Stap 3: fouten maken mag

Ik heb ooit een workshop gevolgd waarin elke keer wanneer iemand een fout maakte we moesten applaudisseren. Het is misschien overdreven om dat zelf ook te gaan doen, maar het komt er wel op neer om je fouten te verwelkomen. Geef jezelf dus de toestemming om fouten te maken.

Zie die fouten ook als iets positief, want uit fouten kan je leren. Fouten maken betekent dat je groeit, omdat je uit je comfortzone aan het handelen bent.

 

Stap 4: wat is “wel goed genoeg”?

Als jij in de overtuiging leeft dat je niet goed genoeg bent, dan wil ik jou nu vragen: hoe ziet “wél goed genoeg” er dan uit? Maak daar eens het concrete plaatje van. Misschien is dat bij jou eerder een gevoel, maar plaats dat gevoel in een concrete context.

Misschien ben jij op dit moment “niet goed genoeg” omdat je een nummer niet op de juiste toon kan zingen. “Wel goed genoeg” kan dan zijn dat je een nummer volledig toonvast zingt en zangtechnisch stabiel bent. 

Het is daarbij superbelangrijk om dat concrete, ideale plaatje niet te laten afhangen van iemand anders. Als jij bv. zegt dat je pas goed genoeg zal zijn als je van iemand anders complimenten krijgt, dan laat je jouw geluk afhangen van iemand anders zijn mening. Dan zit je niet in je eigen kracht, want dan hang je volledig af van iemand anders voor jouw geluk. Het is belangrijk dat je dat geluk zelf creëert. 

 

Verder?

Wil je graag nog verder doorgaan op dit onderwerp? Dan nodig ik je heel graag uit voor de workshop "Leer Zingen Zonder Spanning of Heesheid". Waarom? Omdat deze workshop je de zangtechniek gaat geven die je nodig hebt om dat minderwaardigheidsgevoel aan de kant te zetten zodat je voluit vrij kunt gaan zingen. 

Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

 

Laat in de comments hieronder zeker weten wat “wel goed genoeg” voor jou betekent. Zo kunnen we ook elkaar inspireren om te blijven groeien als zangers. Ik kijk alvast uit naar jouw reactie. 

Ik wil je opnieuw bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week!