Meer Zangtechniek ≠ Meer Zelfvertrouwen

inspiratie mindset Jul 12, 2022

 Zangtechnisch sterk in je schoenen staan is niet hetzelfde als met meer zelfvertrouwen zingen. Waarom niet? Dat leg ik je uit in de aflevering van deze week.

Veel zangers vertellen mij dat ze heel graag met meer zelfvertrouwen willen kunnen zingen. Als ik hen dan vraag wat ze daarvoor nodig hebben, antwoorden ze vaak: “Ik moet zangtechnisch sterk in m’n schoenen staan. Ik moet m’n stem kunnen beheersen, hoge én lage noten kunnen zingen. Dan pas zal ik met meer zelfvertrouwen kunnen zingen.”

Die gedachte is misschien ook bij jou al eens opgekomen. En ik snap wel van waar die zou kunnen komen. Het lijkt heel logisch om te denken dat, eens we een vaardigheid goed kunnen uitvoeren, we dan automatisch meer zelfvertrouwen zullen ervaren. 

Dat hebben we vroeger ook geleerd, bv. tijdens de turnles op school. Dan moesten we eerst leren hoe we met een voetbal een doelpunt moesten scoren vooraleer we een wedstrijd mochten spelen. We moesten dus eerst een vaardigheid leren vooraleer we ermee de wijde wereld werden ingestuurd. 

Maar is het wel altijd zo dat naarmate we een vaardigheid beter onder de knie hebben, we ook meer zelfvertrouwen krijgen?

 

Zelfvertrouwen = geloven

Heb je het al eens meegemaakt dat je een bepaald nummer heel goed had geoefend, waarbij het zangtechnisch helemaal goed zat, maar dat wanneer je dan voor een publiek moest zingen, de stress toesloeg en je je tekst vergat? Of dat je heel goed had gestudeerd voor een examen, dat thuis alles goed ging, maar eens je dat examen moest afleggen, je een black-out had en niets meer wist? 

In zo’n situaties is onze vaardigheid wel goed ontwikkeld - we hadden onze zangtechniek onder de knie, we hadden onze leerstof voor het examen ingestudeerd - maar kampen we op het ‘moment suprême’ met enorm veel onzekerheden. En die onzekerheden zorgen ervoor dat ons lichaam op een bepaalde manier reageert (je tekst vergeten, een black-out).

Wat als we zelfvertrouwen dus vanuit een ander perspectief bekijken? Wat als we zelfvertrouwen niet laten afhangen van hoe goed je iets kan uitvoeren, maar eerder van je innerlijke toestand, van de mate waarin je gelooft dat je iets kunt uitvoeren?

Want wat is zelfvertrouwen? Een definitie die ik graag met jou deel, is deze: zelfvertrouwen is een interne toestand van hoe we ons voelen, gebaseerd op hoe we geloven dat onze toekomst eruit zal zien. 

Laten we dat eens even concreet maken met een voorbeeld. 

Stel, je mag morgen voor een groot publiek gaan zingen. Hoe zelfzeker ben je op dít moment, op een schaal van 0 tot 10, van deze situatie? 

Als je jezelf een lage score geeft, dan is de kans groot dat je gedachten een toekomst projecteren waarin vanalles fout zou kunnen gaan. Je denkt misschien dat je er helemaal niet klaar voor bent, dat je nog niet genoeg hebt geoefend, dat je niet zuiver zal zingen, dat door de zenuwen je stem gaat trillen of uitschuiven, enzovoort. Op dat moment geloven we dat onze toekomst er niet zo rooskleurig uitziet, met als resultaat: onzekerheden.

Wat als je er nu het volle vertrouwen in hebt dat het allemaal goed zal verlopen? Dat het publiek enthousiast zal zijn, dat je ervan zal kunnen genieten om daar te staan, dat alle noten die je zal zingen volledig juist en zuiver zullen zijn? Op dat moment hebben we een toekomst voor ogen die wel rooskleurig is. 

Kan je je inbeelden hoe je innerlijke gevoel verandert wanneer je in dit toekomstbeeld gaat geloven i.p.v. het toekomstbeeld waarin alles fout loopt?

Dat is de sleutel tot zelfvertrouwen. Als je enkel en alleen op zangtechniek blijft focussen en blijft geloven dat meer oefenen je meer zelfvertrouwen zal geven, dan kan je je daar heel snel in verliezen. Je hebt dan meer kans om alles te gaan overanalyseren, om in je hoofd te blijven zitten i.p.v. op je gevoel te vertrouwen. 

Door enkel en alleen op zangtechniek te focussen zou het ook kunnen dat je het plezier in het zingen verliest, en vergeet je waarom zingen in de eerste plaats zo belangrijk was voor jou. Want op dat moment moet alles ‘perfect’ zijn. De hoge eisen die je aan jezelf stelt kunnen je bovendien een zwaar gevoel geven. 

Het kan er ook voor zorgen dat je nog meer stress hebt tijdens het zingen, want alles loopt misschien niet zoals je het had geoefend. Dan komen die negatieve gedachten weer op en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

 

Zing Je (Zelf) Vrij

De vraag is dus: wil je echt blijven geloven dat meer oefenen, meer werken aan zangtechniek, jou meer zelfvertrouwen zal geven? Of ben je klaar om naar je innerlijke zelf te luisteren en het zelfvertrouwen van binnenuit te laten ontstaan? Ben je klaar om niet meer te moeten afhangen van externe factoren om dat zelfvertrouwen te kunnen ervaren?

Wel, ik hoop dat je voor die laatste optie kiest. Als dat het geval is, dan nodig ik je van harte uit voor het Zing Je (Zelf) Vrij coachingstraject. Dat is exact wat we daar zullen doen: zelfvertrouwen binnenin zoeken. Vrijheid zoeken. Zowel stemvrijheid, zodat je hoge en lage noten kunt gaan zingen, maar ook innerlijke vrijheid, zodat je daar met zelfvertrouwen kunt staan. Zonder twijfels, zonder onzekerheden.

Wil je hier graag meer over te weten komen, gaan dan vliegensvlug naar zanglesmetmaggie.be/ZingJezelfVrij.

Ik daag je uit om deze week aan de slag te gaan met dit nieuwe perspectief. Laat me in de comments hieronder zeker weten hoe jij dit de komende week zal toepassen, en wat je uit deze aflevering hebt gehaald.

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week!