Kritiek Als Zanger Leren Ontvangen

mindset Aug 29, 2023

Krijg jij soms ook weleens kritiek doorheen jouw zangavonturen, en wil je daar beter mee leren omgaan? In de aflevering van deze week leer ik je kritiek ontvangen zonder je daar slecht bij te voelen.

 

Veel beginnende, onwetende zangers voelen zich namelijk slecht wanneer ze kritiek krijgen. Wanneer iemand hen bv. zegt dat iets niet goed of niet mooi klinkt, zullen beginnende zangers denken dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Een andere fout die beginnende zangers maken is kritiek ontvangen, zich er slecht over voelen, maar er dan niets mee doen. Bovendien zullen ze die kritiek heel persoonlijk nemen. Wanneer ze bv. een noot niet helemaal op de toon hebben gezongen en daar kritiek op krijgen, zullen ze dat ook opvatten als kritiek op hun identiteit. Maar het is niet omdat de noot mislukt is, dat jij een mislukkeling bent, toch?

Misschien herken je jezelf ook in deze fouten, en dat is volledig oké. Want eens je je daar bewust van bent, kan je er iets aan gaan doen. En zo begeven we ons stilletjesaan in de richting van de wereld van de zelfzekere zanger.

 

De zelfzekere zanger

De zelfzekere zanger gaat immers helemaal anders om met kritiek. Hij weet ten eerste hoe je kan omgaan met kritiek, dat kritiek niet iets slecht is. Want hij weet exact wat hij ermee kan doen. 

De zelfzekere zanger weet ten tweede ook dat kritiek op zijn zang losstaat van zijn persoon. Dat is een belangrijke raad die ik jou wil meegeven: kritiek op jouw zang of jouw werk staat los van wie jij bent als persoon!

Ten slotte zal de zelfzekere zanger kritiek met open armen ontvangen, omdat hij weet dat hij er iets mee kan doen. Uiteindelijk zál hij er ook iets mee gaan doen, en dat is waar er enorm veel te ontdekken valt.

 

Omgaan met kritiek

Zoals je weet werken we altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag bevinden we ons in die eerste pijler, die van de mindset. Wat we hier zullen doen, is namelijk dat innerlijke werk dat zo belangrijk is. 

Iedereen zal namelijk vroeg of laat eens kritiek krijgen. Is dat niet het geval, dan wil dat vaak zeggen dat je jezelf niet laat horen. Als zanger is zingen vaak onze passie, en heel vaak willen we die passie ook gaan delen met anderen. Eens je dat doet, dan mag je ervan uitgaan dat je kritiek zal krijgen. Meer zelfs, ik wil dat je kritiek krijgt, want als je geen kritiek krijgt, wil dat zeggen dat je op veilig blijft spelen.

Dus hoe kan je leren omgaan met die kritiek?

 

Stap 1: kritiek verwelkomen

De eerste stap is die kritiek verwelkomen, en weten dat kritiek krijgen eigenlijk iets goed is. Het wil namelijk zeggen dat je een stap uit je comfortzone hebt gezet, dat je je hebt laten horen en zien, en dat je groeit als zanger. Je mag kritiek dus met open armen ontvangen, en er zelfs heel dankbaar voor zijn, want het wil zeggen dat je groeit als zanger. 

 

Stap 2: van wie?

De volgende stap is kijken van waar die kritiek komt. Wat is de bron? Want er zijn bronnen die ertoe doen, waar je naar moet luisteren. Maar er zijn ook bronnen die niet zo productief zijn. Dat is waar het concept van de arena van Brené Brown interessant is.

Stel dat je een arena hebt. In die arena heb je twee keuzes: ofwel ga je in het midden staan, ofwel ga je in het publiek zitten en toekijken. Maak je de keuze om voor anderen te zingen, dan kies je ervoor om in het midden van de arena te gaan staan. 

Wanneer je dan kritiek krijgt, is het interessant om te kijken waar die persoon in de arena staat. Staat die persoon zelf ook in het midden van de arena? Toont die persoon ook zijn of haar kwetsbaarheid? Heeft hij of zij ervaring met uit de comfortzone stappen? Of staat die persoon vanaf de zijlijn toe te kijken zonder te weten wat het is om in het midden te staan?

Je begrijpt waarschijnlijk al waar dit naartoe gaat. Wanneer de kritiek komt van iemand die aan de zijlijn staat en er eigenlijk niets van kent of geen ervaring heeft, waarom zou je dan naar die persoon moeten luisteren? Staat die persoon daarentegen ook in het midden van de arena, en heeft die wel die ervaring om zich kwetsbaar op te stellen en zichzelf te laten zien, dan is het wel interessant om te luisteren naar wat die persoon te zeggen heeft.

Laat ik het eens concreet maken met een voorbeeld. Stel dat je een zangfilmpje post op sociale media. Superfijn! Uiteraard zal je daar heel wat reacties op krijgen. Misschien heb je wel 100 positieve reacties, en maar één negatieve reactie. Toch zal je aandacht naar die ene negatieve reactie gaan. Dan doe je er goed aan om te kijken van wie die reactie komt. Staat die persoon ook in zijn of haar arena? Weet die persoon wat het is om buiten zijn of haar comfortzone te stappen? Geweldig, dan kan je luisteren naar wat die persoon te vertellen heeft, want dan kan je er misschien iets uit leren. Maar staat die persoon gewoon maar van de zijlijn toe te kijken zonder enige ervaring, dan heb je eigenlijk niets aan die reactie en luister je er beter niet naar.

 

Stap 3: kan ik hierdoor groeien?

Eens je dat onderscheid hebt gemaakt, kan je naar de volgende stap, en dat is je afvragen of je iets kan doen met die kritiek. Want soms zegt iemand dat hij of zij het lelijk vond wat je zong, maar kan je daar iets mee doen? Lelijk en mooi zijn immers heel subjectief. Wat jij mooi vindt, vindt een ander misschien lelijk, of omgekeerd. En vind jij het dus lelijk wat je net zong? Je kan daar wel over nadenken, maar je kan er concreet niet veel mee doen, want het is een heel vage reactie. 

Als iemand daarentegen zegt dat een hoge noot heel erg gespannen klonk en onder de toon, dan geeft je dat al iets meer om mee aan de slag te gaan. Zo’n reactie is heel concreet en geeft exact aan wat beter zou kunnen.

Je hoeft dus niet met elk puntje van kritiek aan de slag te gaan. Niemand zal jou daartoe dwingen. Het belangrijkste is dat je kan filteren en de kritiek eruit haalt die jou vooruit helpt en van jou een betere zanger maakt. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Kritiek ontvangen is natuurlijk één ding. Een betere zanger worden heeft heel vaak ook te maken met zangtechniek, zoals in het voorbeeld hierboven, wanneer je bv. de kritiek krijgt dat een noot erg gespannen klinkt.

Daarom organiseer ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor deze workshop, het is een prachtige volgende stap om waar het hier over ging in de praktijk te zetten. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Ik wil je ten slotte enorm bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!