Kan iedereen leren zingen?

mindset Mar 31, 2020

Kan iedereen leren zingen? Dat is de meestgestelde vraag die ik als zangcoach krijg. Vandaag gaan we samen het antwoord ontdekken.

 

De meestgestelde vraag die ik in mijn zangstudio te horen krijg van nieuwe zangleerlingen is ‘kan ik leren zingen’? Ik antwoord je vandaag met 1001% overtuiging: JA! ?

Waarom?

Je stem zijn twee rekkertjes die in je strottenhoofd zitten. Aan die twee rekkertjes trekken spieren om je stembanden langer of korter te laten worden waardoor je dus hoger of lager kunt zingen.

Zingen = spiergeheugen

Zingen is het trainen van de stemspieren. Je kan leren zingen als je stembanden hebt (gelukkig zijn we hier allemaal mee geboren ?) maar zelfs mensen zonder stembanden kunnen zingen!

Als je de video naar 1:29 doorspoelt kan je een voorbeeld zien van een koor van mensen zonder stembanden (het OverStem Kanker koor).

Zingen kan je vergelijken met schrijven of piano spelen. In het leerjaar heb je elke letter wel duizend keer opnieuw moeten schrijven zodat die letter in het spiergeheugen van je vingers kroop. Zingen is net hetzelfde. Als je weet welke oefeningen je moet doen om de gewenste resultaten te behalen kan je je spiergeheugen ook trainen.

“Ik ben toondoof!”

Aah, veel mensen geloven dat ze toondoof zijn omdat ze niet juist kunnen zingen. Niets is minder waar.

Natuurlijk zijn er mensen op deze wereld die toondoof zijn, volgens dit artikel is ruim 10 percent van de wereldbevolking toondoof. Dat is een heel klein getal.

Hoe kan je weten of je toondoof bent? Wel, stel dat je een eenvoudig lied zingt, bijvoorbeeld ‘happy birthday’. Als je hoort dat het ergens vals of niet juist klinkt, dan ben je niet toondoof (dus ik vermoed dat jij helemaal niet toondoof bent, oef ?).

Kan iedereen dan écht leren zingen?

Oh ja! Als vocal coach heb ik eens een leerling gehad die 10% van de tijd juist zong. De rest van zijn noten waren er telkens naast.

Je gelooft me misschien niet, maar na 3 maand zong hij al 50% van de noten juist, een super groot verschil! Dat allemaal komt omdat hij de juiste begeleiding en oefeningen heeft gekregen om zijn stemspieren te trainen en te leren zingen.

Hoe kan ik dan leren zingen?

Super simpel! Dit heb je nodig:

✔️ De juiste begeleiding

✔️ De juiste oefeningen

✔️ De juiste motivatie

Met die 3 zaken kan je niet anders dan juist te leren zingen ?

 

Natuurlijk is dit allemaal mijn eigen mening. Het kan zijn dat je een andere mening hebt, laat mij in de comments weten wat jouw visie is!

Naast leren zingen is het ook belangrijk om je stem goed te blijven verzorgen. Hier zijn 5 tips om je hiermee te helpen ??