Zo Zing Je Hoge Noten Met Veel Volume

zangtechniek Sep 27, 2022

Wil jij ook met meer volume en kracht die hoge noten kunnen zingen? Dan is de aflevering van deze week jou op het lijf geschreven. Let’s go!

 

In deze video leer ik je namelijk hoe je meer volume in je kopstem kan krijgen, zodat je die hoge noten met meer kracht, maar ook met minder spanning kan zingen.

 

Veel beginnende zangers zijn zich immers niet bewust dat er verschillende stemregisters bestaan. Je hebt de kopstem, maar ook de borststem en ‘mixed voice’. Toch weten veel nieuwe zangers dit niet.

Doordat ze zich hier niet bewust van zijn, maken ze bovendien de fout om niet op tijd te schakelen tussen die verschillende registers. Daardoor veroorzaken ze spanning op hun stem, wat voor extra belasting zorgt van die stem. En dat willen we uiteraard vermijden als zanger.

Een derde fout van de beginnende zanger - een fout die ik trouwens zelf ook maakte toen ik begon te zingen - is niet in kopstem wíllen zingen. Hij of zij doet dat omdat hij/zij denkt dat die kopstem luchtig en onstabiel klinkt. Dus vermijdt hij of zij die kopstem zo veel mogelijk.

Een laatste fout die de beginnende zanger maakt is te gaan duwen op de stem. Hoe hoger hij of zij gaat zingen, hoe meer hij of zij gaat duwen op de stem om die hoge noten te kunnen halen. Maar dat zorgt dan weer voor extra spanning op die stem, wat we uiteraard niet willen.

 

De wereld van de zelfzekere zanger

Als we die fouten niet meer zouden maken, dan komen we terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Die zanger is zich heel bewust van de verschillende registers, en weet wanneer hij of zij daartussen moet schakelen.

De Zelfzekere Zanger traint ook die kopstem om de kopstemspier krachtiger te maken. Op die manier leert hij of zij controle te krijgen over die kopstem zodat hij of zij er meer kracht in kan steken. 

Bovendien zal de Zelfzekere Zanger, zodra hij of zij spanning voelt in de stem, op zijn of haar zangtechniek steunen en schakelen naar een ander register om die spanning weg te werken.

In die wereld willen we uiteraard geraken, want dan pas ervaren we stemvrijheid, en kunnen we alle noten zingen die er maar bestaan.

Maar hoe geraken we daar nu?

Wel, daarvoor moeten we 3 grote stappen zetten.

 

Stap 1: bewust zijn van de registers

Ten eerste is het belangrijk te begrijpen dat je verschillende stemregisters hebt en te voelen waar die bij jou zitten.

>> Ga in de video naar minuut 3:56 en laat ons samen zoeken naar jouw borststem en kopstem.

Hoor en voel je het verschil tussen die twee stemmen? Super, dan kunnen we nu verder naar stap 2.

 

Stap 2: je kopstem activeren

Hoewel sommige zangers altijd in kopstem zingen, gebeurt dat niet bij iedereen automatisch en blijven velen in borststem zingen. Daarom is het belangrijk dat je je kopstem gaat activeren.

>> Ga in de video naar minuut 5:35 en laat ons samen jouw kopstem activeren op ‘Relax, take it easy’ van Mika.

Is het je gelukt om in kopstem te zingen? Dan kunnen we verder naar de derde stap.

 

Stap 3: twang toevoegen

Om krachtig te kunnen zingen in je kopstem, kan je er twang aan toevoegen. Als je meer te weten wil komen over twang, kijk dan zeker eens terug naar deze of deze aflevering. Kort uitgelegd klinkt twang als een lelijke heks uit de sprookjesverhalen.

Die heks ga je nu toevoegen aan je kopstem. Let er zeker op dat je daarbij niet terugvalt naar je borststem, wat soms kan gebeuren!

>> Ga in de video naar minuut 7:25 om twang toe te voegen aan ‘Relax, take it easy’.

 

Volgende stappen...

 

Deze oefening is natuurlijk een vrij gevorderde zangtechniek. Om onze rugzak vol zangtechnieken op te bouwen, moeten we echter beginnen bij de basis en een goed fundament leggen.

Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan:

www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!