Van 'Te Moeilijk' naar 'Ik Kan Het': Hoe je Moeilijke Nummers Kunt Zingen

inspiratie Jun 27, 2023

Heb jij bij het beluisteren van een nummer soms ook de gedachte “dat is niet voor mij weggelegd, dat is veel te moeilijk”? Dan is deze aflevering zeker iets voor jou. Here we go!

Veel beginnende zangers waarmee ik samenwerk luisteren soms naar een nummer en denken dan “oh, dat nummer wil ik ook weleens zingen, maar er zitten hoge noten en een moeilijk ritme in, en de zinnen zijn te lang voor mijn ademhaling. Het is dus niks voor mij.”

Vandaag wil ik samen met jou die gedachte eens onder de loep nemen, want het is een gedachte die we als zanger allemaal wel eens hebben. 

Ik snap wel van waar die gedachte komt. In de samenleving worden we heel vaak in groepen onderverdeeld. Dat begon vroeger al op school. Dan had je zij die Latijn deden, dat waren de slimmeriken, dus die mochten dat gaan doen. Anderen waren handiger dus die konden iets anders gaan doen. En dan had je de creatievere personen, dus die konden dan nog iets anders gaan doen. En zo had je direct een onderverdeling in niveaus.

In het koor waarin ik vroeger zat werden wij ook op basis van niveau ingedeeld in plaats van op leeftijd. De ene mocht dan in het basiskoor zingen, terwijl de andere die beter zong in het professionele koor mocht zingen en albums opnemen. 

Op basis van je skills en vaardigheden word je dus heel vaak in groepen onderverdeeld. Dan is het logisch dat, als je kijkt naar je zangervaring en -ontwikkeling, je ervan uitgaat dat een nummer niet voor jou is weggelegd omdat je een bepaalde zangvaardigheid nog niet hebt, of omdat de zanger van dat nummer “veel beter” is dan jij.

 

Limieten?

De vraag die ik je vandaag wil stellen is de volgende: is het altijd zo dat wat je wilt bereiken niet haalbaar is? Is het zo dat je stem gelimiteerd is? Is het zo dat je niet goed genoeg bent? Of kan je dat leren?

Niet zo lang geleden zei Ed Sheeran in een interview dat niet iedereen met een zangtalent geboren is, en al zeker hijzelf niet. Daarop liet hij een geluidsfragment horen van zichzelf zoveel jaar geleden, en dat was afschuwelijk om aan te horen. Maar als je nu luistert naar zijn nummers, dan hoor je wel een steengoede zanger. 

Veel zangers denken dus dat ze met een soort gave geboren moeten zijn om een grote, succesvolle zanger te worden, terwijl dat helemaal niet zo is. Sommigen zijn natuurlijk wel met zo’n zangtalent geboren, maar dat is zeker niet bij alle goede zangers het geval.

Als ik kijk naar mijn eigen zangontwikkeling, dan behoorde ik in het begin ook niet tot de groep van de getalenteerde zangers. Aan de universiteit waar ik studeerde zag ik twee grote groepen: je had een groep van getalenteerde zangers die totaal niets hoefde te doen om een bepaald resultaat te behalen, het leek allemaal vanzelf te gaan, zonder oefening; en je had een groep, waartoe ik behoorde, die elke dag opnieuw hard moest oefenen om hun zangvaardigheden te ontwikkelen, een groep die ik de getrainde zangers noem.

Door de jaren heen begon ik echter iets interessant op te merken. Terwijl mijn niveau in het begin nog onder dat van de getalenteerde zangers lag, begon ik, door alle dagelijkse oefeningen, dat niveau stilletjesaan te overtreffen! 

De getalenteerde zangers hoefden namelijk hun stem niet te trainen om te presteren, dus deden ze dat ook niet, maar zo bleven ze op hetzelfde niveau hangen. Terwijl ik samen met de andere getrainde zangers maar bleef oefenen en groeien, tot we beter waren dan de getalenteerde zangers.

 

In je kracht staan

Dat is wat ik jou vandaag wil meegeven. Hoe zou het zijn om de mentaliteit van de getrainde zanger aan te nemen en jezelf, je zangvaardigheden en je stemspieren te blijven ontwikkelen, in plaats van ervan overtuigd te blijven dat je stem maar je stem is, waar limieten aan zijn?

Dan gaat het niet over waar je op dit moment staat, maar om jouw motivatie, jouw commitment en jouw doorzettingsvermogen om te doen wat er moet gebeuren om jouw doel te bereiken. Dan sta je in je kracht en ligt de wereld volledig aan je voeten, want jij bent dan honderd procent verantwoordelijk voor het resultaat.

Doe je dat niet en blijf je excuses verzinnen waarom je niet goed genoeg bent, dan blijf je hangen op het niveau waarop je nu zit. Dan blijf je op die stemproblemen stoten, blijf je op die spanningen of die voice crack stoten. En dat willen we niet, toch?

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

De eerste stap is dus stilstaan bij jouw motivatie. Ben jij gemotiveerd en wil je de verantwoordelijkheid nemen om stappen vooruit te zetten en jouw grote zangdromen te bereiken?

Zo ja, dan kunnen we naar de volgende stap, en dat is kijken naar jouw zangtechniek. Daarmee begint het, want als je je stem niet kan beheersen en controleren, dan kan je nog zoveel motivatie hebben als je wil, maar dan zal je je doelen hoogstwaarschijnlijk niet bereiken.

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Verder wil ik je nog een zalige zangweek toewensen, en je bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!