Hoe Beheers Je Emoties Tijdens Het Zingen?

inspiratie mindset Apr 02, 2024

Wil jij ook weten hoe je je emoties kan controleren tijdens het zingen? Je ontdekt het in de aflevering van deze week. Here we go!

“Wanneer ik een droevig nummer zing, dan begin ik te wenen tijdens het zingen. Dat wil ik natuurlijk niet meemaken tijdens een optreden. Hoe kan ik mijn emoties beheersen terwijl ik zing?”

Die vraag kwam aan bod tijdens een workshop van onze Singing Insiders. Voor veel zangers is zingen immers een emotionele uitlaatklep, een manier om onze gevoelens te uiten, of zelfs een therapeutisch proces. Ik snap dus dat je niet honderd procent van je emoties wil laten zien aan je publiek.

Veel zangers denken dat ze niet mogen wenen op het podium. Emoties tonen is heel kwetsbaar, heel open, heel confronterend. Ook in onze opvoeding kregen we vaak te horen dat we “moeten stoppen met wenen”, of ons “sterk moeten houden”. Het zijn boodschappen die we vandaag ook als zanger tegen onszelf zeggen tijdens het zingen: “Je moet je sterk houden, je mag niet wenen.”

De vraag is: moeten we ons tijdens het zingen inderdaad sterk houden? Mogen we niet wenen voor een publiek?

 

Sterkere band

De waarheid is dat emoties de band met jouw luisteraar net kunnen versterken.

Stel dat je iemand leert kennen waarvan je denkt dat hij of zij wel eens een goede vriend(in) zou kunnen worden. In het begin praten jullie meestal over vrij oppervlakkige dingen. Maar een vriendschap wordt vaak sterker wanneer de een zich kwetsbaar opstelt en zijn of haar emoties op een eerlijke manier uit. Het moment waarop ik mij kwetsbaar opstel tegenover iemand, is vaak het moment waarop ik de grootste connectie voel met die persoon. De andere voelt zich uitgenodigd in mijn wereld, wat een connectie creëert.

Hetzelfde geldt bij het zingen. Stel, je gaat naar een concert waar twee zangers zullen zingen. Zanger A doet die avond zangtechnisch alles perfect, en je bent helemaal onder de indruk van zijn of haar vaardigheden. Zanger B laat jou daarentegen iets voelen. Hij of zij raakt je in je ziel, en laat je misschien zelfs een traantje wegpinken, of een bepaalde herinnering naar boven halen. Over welke zanger zal je nadien het meeste vertellen tegen je vrienden? Bij de meesten zal dat zanger B zijn, omdat die iets met jou heeft gedaan.

Dit is niet eens een fictief voorbeeld. Veel zangers, zoals Miley Cyrus of Céline Dion, hebben al geweend op het podium. Je vindt daar vast en zeker filmpjes van terug op YouTube. En let dan zeker ook op het publiek. Het is prachtig om te zien hoe zij reageren op de authenticiteit en de kwetsbaarheid van hun favoriete artiest. Het waren zeker niet de beste optredens op zangtechnisch vlak, maar het waren wel prachtige momenten.

Dat is ook wat wij als zanger willen bereiken, een band creëren met ons publiek. Het is dus oké om te wenen en je emoties te laten zien, je kwetsbaar op te stellen. Doe je dat niet, en blijf je achter een soort muur schuilen, dan kan je je luisteraar niet raken. Als zanger wil je namelijk een boodschap delen, maar hoe slaag je erin die boodschap over te brengen als je je blijft verschuilen achter een muur?

 

Emoties beheersen

Hoe kunnen we dan het beste onze emoties controleren?

Er zijn twee manieren om dat te doen.

Enerzijds is er acceptatie: aanvaarden dat je jezelf kwetsbaar mag opstellen en je emoties mag tonen en delen. Dat hoeft niet enkel over verdriet te gaan, het kan ook over kwaadheid gaan. Dat is ook oké, dat mag ook aankomen bij jouw luisteraar.

Anderzijds kan je spelen met gradaties van emotie. Iemand waarmee ik ooit samenwerkte had namelijk geaccepteerd dat ze emoties mocht tonen op het podium, maar ze vond dat ze dat niet mocht doen in de studio. Dan gaat het immers over een momentopname waarop alles goed moet zijn, waarop ze niet mag wenen, maar die emotie toch moet laten voelen. Hoe combineer je die twee dan?

Wel, op dat moment moet je spelen met gradaties, en het evenwicht zoeken tussen emotie en controle. Zoek voor jezelf naar een goede balans tussen die twee. Hoeveel emotie laat je toe? Lukt 50-50, of kan je tot 80-20 gaan? Of is dat te veel emotie, en moet je teruggaan naar 70-30?

Ik nodig je dus uit om dat eens uit te proberen, en te ervaren welke impact dat heeft op je zang. Voel voor jezelf aan of 80% emotie te veel of te weinig is, en hoe je die controle eventueel kan terugvinden als je voelt overmand te worden door je emoties. Zoek voor jezelf dus een nummer uit waarin je je emoties kan uiten en speel met die gradaties. Laat mij zeker weten hoe dat ging voor jou!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Om dit allemaal te kunnen, hebben we natuurlijk een stevige basis nodig om ook zangtechnisch sterk in onze schoenen te staan. Om onze emoties te kunnen beheersen moeten we onze stem namelijk ook kunnen beheersen.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!