"Help, Ik Zing Vals!"

mindset Jun 13, 2023
Help, ik zing vals!

Heb jij als zanger ook weleens het gevoel gehad dat je vals zingt omdat jouw klank niet zo mooi is? Over die gedachte wil ik het vandaag met jou hebben.

In deze aflevering zullen we het hebben over vals zingen, maar vooral over de vraag: als je vals zingt, zing je dan eigenlijk wel echt vals? Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Veel onwetende zangers geloven dat ze vals zingen wanneer ze hun stem niet zo mooi vinden klinken. En ik snap vanwaar dat komt. Je hoort jezelf zingen en je hoort iets dat in jouw ogen, of oren in dit geval, niet mooi klinkt, dus dan ga je ervan uit dat je vals zingt. Ik denk dat we dat allemaal wel al eens hebben meegemaakt, niet? Maar de vraag is dan: is het vals, of is het een stemkleurprobleem?

Stel dat ik ‘Let it be’ van The Beatles zing, en ik zing het nogal scherp, krachtig en met iets te veel twang. Is dat dan vals? Sommigen zouden zeggen dat het goed klinkt, terwijl anderen het lelijk vinden. Maar als ik het iets lager zou zingen, met een diepere klank, dan zouden de meningen waarschijnlijk ook weer verschillen. 

Dat is wat ik bedoel met ‘is het dan wel echt vals?’ Want beide versies zijn correct gezongen. In beide versies produceer ik de frequenties die gezongen moeten worden, maar dan met een andere stemkleur. Terwijl vals zingen gaat over net boven of net onder de toon zitten. Pas dan zing je vals. Dat is een groot en belangrijk onderscheid.

 

Vals of stemkleur?

Dus de volgende keer dat je denkt dat je vals zingt, wil ik je uitnodigen om verder te kijken en jezelf af te vragen: is het zo dat ik vals zing, zing ik echt boven of onder de toon, of is het mijn stemkleur die ik niet mooi vind en waar ik iets aan wil of moet doen?

Want als je dat onderscheid niet maakt, dan zal je blijven werken op je intonatie omdat je jezelf afvraagt ‘hoe kan ik ervoor zorgen dat ik de juiste noten blijf zingen?’ Maar dan zal je niet echt vooruitgang merken, want het probleem was niet je intonatie, maar je stemkleur. En dan zal je gedemotiveerd geraken, en verlies je je passie voor het zingen misschien wel. En dat is niet de bedoeling, toch?

Dat is dus jouw huiswerk voor deze week. Als je denkt dat je “vals” zingt, vraag je dan of je boven of onder de toon zit, of dat het je stemkleur is die je niet mooi vindt en wilt aanpassen. Mocht je daar nog vragen over hebben, laat mij dan zeker iets weten, want ik weet dat het nogal een hersenkronkel en een mindsetshift is die we hier maken.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Nu, als het probleem effectief jouw stemkleur is, dan kunnen we bepaalde zangtechnieken gebruiken om jouw stemkleur aan te passen, om die mooier en voller te laten klinken.

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf om deze tijd te hebben vrijgemaakt om te werken aan jouw zangontwikkeling, want dat is niet niks. Dus proficiat! Bedank jezelf maar.

Ik zie jou alvast heel graag volgende week terug. Tot dan!