"Groeien Als Zanger": Hoe Ziet Dat Eruit?

inspiratie mindset Jul 11, 2023
Groeien als Zanger

In de aflevering van vandaag zullen we het hebben over jouw groei als zanger en een persoonlijk verhaal dat jou daarbij kan helpen. Here we go!

Deze week wil ik met jou een verhaal delen over een gebeurtenis waaruit ik enorm veel heb geleerd. Ik ben zelf namelijk iemand die altijd wil blijven bijleren en altijd benieuwd is naar iemand anders’ levenslessen, daarom wil ik dit verhaal met jou delen. Zodat jij bepaalde fouten die ik gemaakt heb niet hoeft te maken. Op die manier kan je misschien ook inspiratie halen uit deze aflevering.

Je hoort namelijk heel vaak de termen ‘je ontplooien als zanger’ of ‘je ontwikkelen als zanger’. Maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En nog meer: wat betekent dat voor jou?

Want wat dat voor jou betekent, is waarschijnlijk iets helemaal anders dan wat dat voor mij betekent. Daar duidelijkheid over hebben zal je helpen om concrete stappen te zetten naar jouw grote doel of jouw grote droom als zanger.

 

Pocahontasboom

Het verhaal dat ik wil delen gaat over afgelopen weekend. Ik heb toen namelijk iets van mijn bucketlist - want wie heeft er nu geen bucketlist - kunnen schrappen dat er al heel lang op stond: een boom planten, en meer bepaald een treurwilg!

Het leek mij altijd heel fijn om iets te planten dat je dan ziet uitgroeien tot iets prachtig en majestueus. En dat is een boom natuurlijk, prachtig en majestueus. Mijn favoriete boom is de treurwilg, de ‘Pocahontasboom’ - ik ben een enorme Disneyfan - omdat zijn bladeren zo mooi naar beneden hangen. Vanaf minuut 3:15 in de video hierboven zie je trouwens een foto van mij, trots poserend naast mijn net geplante treurwilg!

Van het planten van die boom heb ik enorm veel geleerd, en dat wil ik hier delen met jou.

Als zangcoach en koorleidster zeg ik namelijk vaak: “Nu is het zaadje geplant.” En vaak lachen de koorzangers daarmee, zo van ‘daar is ze weer met haar zaadje’. Maar meestal zeg ik dat wanneer we net iets heel moeilijk hebben gedaan of hebben geleerd, bv. een moeilijk nummer. Of tijdens een 1-op-1-sessie als zangcoach kan dat zijn wanneer we een belangrijke en moeilijke zangtechniek hebben geleerd. 

Vanaf dan moeten we dat zaadje namelijk water geven. We moeten dat zaadje de optimale omgeving bieden zodat het kan groeien. Dat is ook zo bij mijn treurwilg. Het echte werk begint nu pas: hij moet goed in de grond zitten zodat hij goed kan wortelen en voeding uit de grond kan halen. Daarna moet hij voldoende zon en water krijgen, beschermd worden tegen vorst, enzovoort. In het begin zal hij veel meer zorg nodig hebben, maar eens hij volgroeid is, kan hij helemaal voor zichzelf zorgen.

Dat is ook zo bij zangtechniek. Stel dat jij en ik samen aan de slag gaan en jij ontdekt jouw mixed voice. Dan zal ik zeggen dat het zaadje geplant is, want vanaf dan moeten we er alles aan doen zodat die mixed voice kan blijven groeien en je hem verder kan ontwikkelen. Dus zullen we die kopstem en die twang blijven combineren, elke dag die mixed voice activeren, zodat die in jouw spiergeheugen kan komen, en ‘volgroeid’ wordt.

Dat is wat de wilg is. De wilg is spiergeheugen, het moment waarop jij een bepaalde zangtechniek helemaal hebt opgenomen zodat alles op automatische piloot verloopt, en de omgeving er niets meer toe doet. 

Stress en zenuwen zullen je dan niet meer beïnvloeden, want je hebt een wilg in jou die heel sterk is. Regen of wind zullen die wilg niet meer omver krijgen, want hij is helemaal volgroeid. Op dat moment ervaar je stemvrijheid! 

Mijn vraag voor jou vandaag is daarom: welk zaadje kan jij deze week planten? En hoe kan jij ervoor zorgen dat dat zaadje de ideale omgeving krijgt zodat het kan groeien?

Ik ben heel benieuwd naar wat dat zaadje is. Laat het mij alleszins zeker weten, via Instagram, Facebook, maakt niet uit. Ik kijk al uit naar jullie berichtjes!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Alles begint dus met zangtechniek. Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Dat kan ook jouw zaadje zijn van deze week: deze workshop volgen en die zangtechniek helemaal onder de knie en in je spiergeheugen krijgen!

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij weer een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf, want jij hebt de tijd vrijgemaakt om hier te zijn! En ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!