Emoties toelaten tijdens het zingen

inspiratie mindset Feb 01, 2022

Veel zangers weten dat je tijdens het zingen een verhaal vertelt, dat je dus je emotie mag toelaten tijdens het zingen en deze ook met je luisteraar mag delen. Maar veel zangers geloven ook dat wanneer ze verdriet voelen tijdens het zingen, ze dit niet helemaal mogen uiten.

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan 👇🏻

Wenen tijdens het zingen?

Veel zangers weten dat je tijdens het zingen een verhaal vertelt, dat je dus je emotie mag laten zien en deze ook met je luisteraar mag delen. Maar veel zangers geloven ook dat wanneer ze verdriet voelen tijdens het zingen, ze dit niet helemaal mogen uiten. Want wenen tijdens het zingen is niet ok, het wordt zelfs als “zwak” gezien.

Het is heel normaal dat we dit geloven. Heel ons leven lang hebben we ons verstopt wanneer we wenen. Het wordt in de maatschappij ook niet echt geaccepteerd. De meeste onder ons hebben geleerd dat sommige emoties in verschillende sociale situaties niet gepast zijn. Dit doet er ons aan herinneren dat je emoties in het openbaar laten zien niet toegestaan is.

Ween je op de werkvloer? Hop, je verstopt je op WC. Ween je op een koorrepetitie? Hop, je draait je om en loopt naar de andere kant van de zaal om even te bekomen. 

Het is dus heel logisch dat we de connectie maken naar het zingen toe en geloven dat wenen tijdens het zingen (en dan vooral op een podium), niet ok is. Dat het niet is toegestaan.

Maar is dat zo?

Het verschil tussen de onwetende en zelfzekere muzikant

Stel je gaat naar een concert. Er zingen twee verschillende zangers. Zanger A zingt een nummer zangtechnisch perfect, je bent onder de indruk. Zanger B heeft je emotioneel kunnen raken, je kreeg kippenvel, moest zelf een traantje wegpinken omdat het verhaal dat deze zanger deelde herinneringen bij je opriep. 

Welke performance blijft je het meeste bij? Over welke zanger vertel je wanneer je je ervaringen van dit concert deelt met je vrienden?

De meeste onder ons zouden zanger B antwoorden.

Hieruit leren we dat een nummer zangtechnisch perfect zingen niet het belangrijkste is. Ja, zangtechniek is belangrijk maar je verhaal vertellen, die emoties toelaten tijdens het zingen en dit kunnen overbrengen naar je luisteraar is nog belangrijker. Dat is het verschil tussen een amateur, onwetende zanger en zelfzekere muzikant.

Nu, de zelfzekere muzikant weet hier ook balans in te brengen. Wilt dat zeggen dat het goed is om een concert te geven waar je 2u aan een stuk aan het wenen bent? Nee, zeker niet. Maar eens wenen tijdens een nummer kan gebeuren. Dat is net wat je luisteraar kippenvel gaat geven omdat je je kwetsbaar opstelt. De luisteraar voelt empathie, leeft en voelt met je mee.

Nu dat we het erover eens zijn dat wenen tijdens het zingen wél ok is, kunnen we gaan kijken hoe we ons zo kwetsbaar kunnen openstellen tijdens het zingen.

Je kwetsbaar opstellen tijdens het zingen

Eigenlijk is het simpel (maar helemaal niet makkelijk). De sleutel om je kwetsbaar te kunnen openstellen wanneer er andere mensen meeluisteren is dit: eerlijk zijn. Eerlijk zijn met jezelf en wat je voelt.

Het kan helpen om een specifieke herinnering te koppelen aan het verhaal dat je muzikaal vertelt. Stel je zingt “let it be” van de Beatles.

Wat is die “it” in het refrein? Welke betekenis heeft dit voor jou? Is “it” een bepaalde angst dat je voelt? Een emotie dat je wilt loslaten? Of een bepaalde situatie die je in je leven ervaart? Maak het concreet.

Psssst: kom je graag meer te weten over hoe je je eigen verhaal kunt vertellen tijdens het zingen? Check dan zeker deze video!

Door het concreet, persoonlijk en specifiek te maken, ga je makkelijker een nummer tot bij jezelf kunnen brengen en emoties kunnen toelaten tijdens het zingen. Eens je dat kan, hoef je het enkel nog eerlijk te delen met je luisteraar. 

Ik weet het, het lijkt simpel, maar is helemaal niet makkelijk!

Vertrouw je stem

Om je muzikaal verhaal zo persoonlijk te kunnen delen en emoties toelaten tijdens het zingen, is het belangrijk dat je kan vertrouwen op je stem. Dat je je geen zorgen hoeft te maken met hoge of lage noten, of een verkrampte ademhaling. Met andere woorden, het is belangrijk om zangtechnisch sterk in je schoenen te staan zodat je aandacht naar de emotie en het verhaal kan gaan.

Ik nodig je graag uit voor de 5 daagse Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze challenge leer je de essentiële zangtechnieken om gezond te gaan zingen. Dit is de perfecte eerste stap om je rugzak vol zangtechniek te beginnen opbouwen. Meld je hier (gratis) aan 👇🏻

Maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op facebook? Meld je hier aan!