Een Nummer Instuderen In 5 Stappen

zangtechniek Jul 25, 2023

Wil je heel graag een nummer instuderen, maar weet je niet hoe je daaraan moet beginnen? In de aflevering van deze week geef ik je het ideale vijfstappenplan daarvoor!

Veel zangers vertellen mij namelijk: “Maggie, ik maak wel tijd om te oefenen, maar wat moet ik dan doen tijdens zo’n oefensessie om een nummer te leren zingen? Wat zijn de stappen om een nummer op een productieve manier in te studeren?” Dat is wat ik je deze week wil meegeven.

Want veel beginnende zangers maken de fout om een nummer niet echt te gaan instuderen. Ze zetten dan gewoon de radio of Spotify op, gaan lekker meezingen met een nummer, zonder echt te blijven stilstaan bij wat er eigenlijk achter dat nummer zit. Ja, zingen is dan wel leuk, maar ze gebruiken hun stemspieren niet bewust. Op die manier neemt hun stem bepaalde gewoontes op die misschien niet zo gezond zijn. En dat willen we uiteraard niet.

Veel beginnende zangers gaan er ook heel snel overheen. Ze luisteren naar een nummer en denken “ik heb de melodie te pakken en ik zing gewoon mijn eigen ding”. Maar ook hier: door niet te blijven stilstaan bij hun zangtechniek zullen ze hun stem misschien verkeerd gebruiken, wat tot stemproblemen kan leiden.

 

De zelfzekere zanger

Eens je je bewust bent dat je die fouten kan maken, of misschien maak je die al, dan kan je die veranderen. Dat is waar we onze zangvaardigheden naar een hoger niveau kunnen tillen. Dat is waar we onze stilletjesaan begeven in de wereld van de zelfzekere zanger.

De zelfzekere zanger luistert naar een nummer en denkt na over welke zangtechnieken hij of zij moet toepassen. Deze zanger zal ook de tijd nemen om een nummer in zijn of haar spiergeheugen te krijgen. Want het is echt de bedoeling om een nummer in je lichaam te krijgen, zodat je er op den duur niet meer over hoeft na te denken. Wanneer je dan op een podium staat, hoef je niet meer na te denken over je ademhaling, je stemregister, enzovoort. Dan gebeurt alles vanzelf.

 

Vijfstappenplan

Wat zijn nu de 5 stappen om een nummer in te studeren? Vooraleer ik je die geef, wil ik je wel nog het volgende meegeven: dit is maar één manier om een nummer te leren zingen. Dit is hoe ik het doe, maar dat hoeft niet per se jouw manier van werken te zijn. Het belangrijkste is dat je zelf je eigen gewoontes creëert, zodat je bij elk nummer weet welke stappen je moet doorlopen om dat nummer zo goed mogelijk te zingen. Het vijfstappenplan hieronder is slechts een manier, niet de manier.

 

Stap 1: het nummer beluisteren

De eerste stap is het nummer bewust en met intentie beluisteren. Dus niet gewoon het nummer opzetten en ondertussen een douche nemen of gaan koken, maar echt de tekst erbij nemen en kijken naar de melodie. Waar gaat het omhoog of naar beneden? Waar gaat het sneller of trager? En die dingen desnoods ook aanduiden.

 

Stap 2: melodie en ritme instuderen

Nu je de melodie en het ritme begrijpt, ga je die vervolgens instuderen. Deze stap bestaat eigenlijk uit twee delen. In stap 2A ga je het nummer samen met de originele zanger meezingen. Stap 2B is dan meezingen met een karaokeversie van het nummer, zodat je het zelfstandig en op je eigen manier kan zingen. 

Bij deze stap raad ik je aan om het nummer in stukjes onder te verdelen, in plaats van het in één keer van begin tot eind mee te zingen.

Ik begin heel vaak met het refrein, omdat dit een aantal keer terugkomt. Eens het refrein goed zit, kijk ik naar de eerste strofe, en daarna de tweede, enzoverder. 

Door het in stukjes onder te verdelen, zal je veel sneller vooruitgang merken, want dat refrein komt ook telkens terug. Door alles in één keer te proberen meezingen, kan het heel snel heel overweldigend zijn, en dat willen we niet.

 

Stap 3: zangtechnieken

In de derde stap ga je kijken naar de zangtechniek in het nummer. Daarbij heb je twee opties. De eerste optie is om te luisteren naar wat de originele artiest doet met zijn stem en dat na te doen. Als de originele zanger bv. ‘twang’ gebruikt in het nummer, kan je ervoor kiezen om dat ook te doen. Dat is één manier, maar elke stem is uniek en heeft nood aan iets anders.

Daarom raad ik je aan om de tweede optie te kiezen: kijken naar waarmee je moeite hebt in het nummer, en welke zangtechniek je daarbij kan helpen. Het kan zijn dat je moeite hebt om een bepaalde hoge noot te zingen, om je ademhaling te reguleren, of om je toon te houden. Eens je hebt geïdentificeerd wat jouw moeilijkheden zijn, kan je kijken welke zangtechnieken jou kunnen helpen om die moeilijke passages te overbruggen.

Natuurlijk is het handig als je al een zangtechnische basis hebt om daarmee te kunnen omgaan. Dat is waar het blijven ontwikkelen van je zangtechnische kennis en vaardigheden natuurlijk heel belangrijk is.

 

Stap 4: verhaal en emotie

In de volgende stap kijk je naar het verhaal en de emotie van het nummer. Wat vertelt het verhaal? Vanuit welk perspectief is het gezongen? Wie is de ‘ik’ in het verhaal, en wie de ‘jij’? Welke emotie zit er in het nummer, en blijft die de hele tijd dezelfde? Wordt ze eventueel intenser doorheen het nummer? En wat wil jij vertellen met dit nummer?

Vooral dat laatste is belangrijk. Veel beginnende zangers zullen namelijk heel vaak de interpretatie van de zanger overnemen. Ze zullen bv. luisteren naar ‘Someone like you’ van Adele, en zich afvragen wat Adele met dat nummer wou vertellen, of vanuit welke emotie ze het heeft geschreven.

Ik wil je aanraden dat niet te doen. Want op die manier zal je het nummer niet dichter bij jezelf kunnen brengen. Daarvoor vertrek je beter vanuit jouw eigen persoonlijke ervaringen. Wat maakt het namelijk uit dat Adele dat nummer voor persoon A heeft geschreven, als jij liever over persoon B wilt spreken? Geef dus je eigen interpretatie aan het nummer.

 

Stap 5: herhaling

Ten slotte komen we bij de vijfde, en misschien wel de belangrijkste stap. Een stap die heel vaak wordt vergeten, en dat is: herhaling.

Eens je een nummer hebt ingestudeerd, blijf dat herhalen, zodat de zangtechniek(en), het verhaal en de emotie in je lichaam en je spiergeheugen geraken. Wanneer je dat nummer dan op een podium of eender waar gaat zingen, dan hoef je daar niet meer bij stil te staan, want dan komt alles vanzelf. Dan zal je echte vrijheid ervaren, niet alleen op vlak van je stem, maar ook op vlak van je emoties, je verhaal, je gevoel. Alles komt samen op dat moment!

 

Bonus: performance

Een optionele zesde stap die je kan zetten als je een echte performer bent, is kijken naar die performance. Hoe sta je op het podium? Wat ga je doen? Zet je een stap naar links of naar rechts? In de voorbereiding van een optreden kan het heel interessant zijn om daarbij stil te staan.

Dit zijn de 5 stappen die ik onderneem om een nummer in te studeren. Maar zoals ik daarnet al zei, dit is maar één formule. Het belangrijkste is dat jij weet wat voor jou het beste werkt, want dat is waar jij enorm veel resultaat kan boeken.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Bij stap 3 zei ik al dat het heel belangrijk is om jouw zangtechnische kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. Op die manier kan je ook die derde stap in de praktijk omzetten.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte enorm bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!